Een groot gedeelte van de MUMC medewerkers zit in het weekend op de fiets of komt met de fiets naar het werk. Op de intensive care worden toenemend mensen die ernstig hersenletsel hebben opgelopen na een fietsongeluk zonder het dragen van een helm! Een onderzoek onder MUMC medewerkers liet zien dat <1% een helm draagt bij het fietsen naar het werk. Een ongeluk zit in een klein hoekje….. Omdat HersenStrijd en Maastricht UMC+ het van belang vindt dat haar medewerkers op een veilige manier op de fietst zit, wordt de campagne ‘Gebruik je kop, helm op!’ gelanceerd.

Wat houdt de campagne in?
De helmen van het merk Lazer (een officieel Shimano merk) worden uitgegeven in het model 2019, voorzien van de nieuwste technieken qua veiligheid en comfort en beschikken over een ingebouwd rood lichtje achterop de helm. De winkelprijs van deze helm bedraagt normaliter 64,99 euro. Lazer en het Maastricht UMC+ sponsort een groot gedeelte van dit bedrag, waardoor medewerkers een helm voor slechts 12,50 euro kunt aanschaffen. Deze wordt aangeboden in een 5-tal kleuren.

HersenStrijd
Deze campagne is opgezet in samenwerking met het HersenStrijd fonds van de Intensive care in Maastricht. Initiatiefnemer van het hele project zijn Ruud Segers (longarts-intensivist), Marcel Aries (neuroloog-intensivist) en Denis Florack (directeur facilitair bedrijf) en allen werkzaam in het MUMC.


Update:

11-07-2021

Stijgend aantal dodelijke e-bike-ongelukken | Nieuwsuur (nos.nl)

02-07-2021

Dragen van een helm belangrijk tijdens het fietsen, bekijk het interview op L1 Limburg, klik hier.

01-06-2021

Kopzorgen minder voor medewerkers ziekenhuis Gelderse Vallei, klik hier.

18-05-2021

Rob Smeets Rijwielen, partner van HersenStrijd

Tijdens een bijeenkomst van het HersenStrijd fonds, hetgeen zich inzet voor het beperken van de hersenschade op de intensive care afdeling, luisterde ondernemer Rob Smeets met veel interesse naar het verhaal van oud-renner Stig Broeckx. Broeckx kwam zwaar ten val in de ronde van België. Verbleef enkele maanden in coma en hield daarbij ernstige lichamelijke beperkingen over. Zelf geeft Broeckx aan dat hij zijn leven te danken heeft aan het dragen van een fietshelm. Inmiddels is de bekende Vlaming ambassadeur van HersenStrijd.

Smeets, zelf wielrenner geweest, raakte geïnspireerd en bleef niet bij de pakken neer zitten. Samen met zijn vrouw kwam hij op het idee om 10% van de helmen verkoop uit zijn zaak te doneren aan het HersenStrijd fonds. “Een prachtig initiatief waarbij het mes aan beide kanten snijdt. Rob doneert met zijn actie niet alleen geld maar stimuleert ook zijn klanten om een fietshelm te dragen. Deze bewustwording is minstens zo belangrijk”,  aldus initiatiefnemer van het HersenStrijd fonds, Marcel Aries.

Bewustwording is een belangrijk speerpunt van het fonds van de Universiteit Maastricht. Rob Smeets brengt dit dagelijks in de praktijk. “Ik kan het natuurlijk niemand verplichten. Vrouwen zeggen dat hun haren door de war gaan en mannen vinden een helm op de fiets niet stoer. Als ik ze dan vertel dat een helm zwaar hersenletsel kan voorkomen, dan gaan veel mensen toch overstag.”

Zowel Aries als Smeets kennen voldoende tragische voorbeelden uit de praktijk waarbij geen helm gedragen werd. “Een van onze medewerkers was gevallen met de racefiets en zijn helm was volledig gescheurd. Je moet er niet aan denken hoe het zonder helm was afgelopen.” Ook op de intensive care ziet neuroloog-intensivist Aries een schrikbarende ontwikkeling. “Wekelijks behandelen we mensen met ernstig hersenletsel na aanleiding van een val met de fiets. Veel van deze slachtoffers dragen geen helm. Het is wetenschappelijk bewezen dat een helm hersenletsel beperkt. Voor ons als medici is het letterlijk en figuurlijk een ‘no-brainer’ dat fietsers een helm moeten dragen. Dat voorkomt zo veel leed.”

Rob Smeets overhandigde in mei een cheque van 500,- euro aan het HersenStrijd fonds. Tevens gaf de Meerssense ondernemer aan deze actie ook voor de toekomst te willen continueren.

Rob Smeets overhandigt een cheque van 500,- euro aan het HersenStrijd fond.


18-01-2021
“Myrthe verloor haar moeder door een fatale val met de fiets, nu pleit ze voor een helm: ‘Het kan heel veel leed voorkomen” Lees het volledige artikel in de Gelderlander, klik hier.


03-01-2021
Toen haar moeder was verongelukt dacht Myrthe Boss: wat als ze een fietshelm had gedragen? Lees het volledige artikel in de NRC, klik hier

17-08-2020

Draag een fietshelm! Het bespaart zo veel leed!

Foto van MUMC+ website

13-02-2020: Geulbode, Helmen sponsoractie voor HersenStrijd fonds, klik hier.

09-02-2020: Helmen sponsoractie voor HersenStrijd fonds

Het universiteitsfonds HersenStrijd heeft wederom steun vanuit de Meerssense gemeenschap mogen ontvangen. Rob Smeets Rijwielen doneert van elke verkochte fietshelm een aanzienlijk bedrag aan het fonds van de intensive care in Maastricht. In totaal hebben ze dit tot heden bij 30 fietshelmen kunnen doen. En het heugelijke nieuws is dat Rob Smeets en zijn team hier mee willen doorgaan en de actie verlengen. En ze krijgen ook spontane donaties van bezoekers aan hun fietsenzaak. Rob Smeets en zijn vrouw hebben eerder het fonds geholpen bij de organisatie van een rondetafelgesprek in Vliek met slachtoffers van een fietsongeluk (2019). ‘Het dragen van een fietshelm is bij wielrenners nu niet meer weg te denken maar bij dagelijks (woon-werk) fietsgebruik is nog grote winst te behalen’, aldus Rob Smeets. Marcel Aries – die cheque op zaterdag 8 februari in ontvangst mocht nemen – deelt de zorgen van de rijwielhandelaar. ‘Het gebruik van de E-bike neemt spectaculair toe. Op zich goed nieuws want fietsen is natuurlijk goed voor lichaam en geest maar de fietser blijft kwetsbaar in het verkeer en met name de hersenen hebben een beperkt herstelvermogen na een ongeluk. Het dragen van een fiets helm is een eenvoudige interventie’, zegt Aries die op zijn intensive care toenemend slachtoffers van fietsongelukken ziet. De samenwerking tussen HersenStrijd en Rob Smeets Rijwielen werd vastgelegd op de foto door 8-jarige Sarah die nog adviseerde om in plaats van zwarte meer ‘roze’ helmen aan te bieden. Tom Dumoulin reed toch ook in roze…..J

Rob Smeets en Marcel Aries

01-06-2019: Meer dan 900 helmen verkocht!!!!

08-06-2019: Meer dan 1350 helmen verkocht!! Tjonge, een ongekend succes.  HersenStrijd en MUMC+ zijn heel trots op dit aantal. Zouden meer ziekenhuizen, instellingen of bedrijven een goede helm gaan aanbieden?

11-07-2019: MUMC+ doet er alles aan om de helmen zo snel mogelijk bij de nieuwe (verstandige) eigenaars te krijgen maar door het grote aantal zal het uitdelen pas eind augustus gaan plaatsvinden. Excuses voor de vertraging.

01-08-2019: Uiteindelijk 1400 helmen verkocht en opgehaald door MUMC medewerkers. Wat een geweldig resultaat.

01-10-2019:  We zijn opnieuw gaan tellen en wat blijkt??? In het begin van het jaar droeg ongeveer 3% een helm en na de helmenactie. Nu is dit tot bijna 9% gestegen (zie figuur). Een mooi resultaat maar niet genoeg. Reden om in het MUMC+ een actie te starten om medewerkers te overtuigen om een helm te dragen in het dagelijks verkeer.

Gezond idee MUMC blog – 07.01.2020

Hersenletsel heb je levenslang…. Daarom is ons advies: ‘gebruik je kop, fietshelm op!’ R. Segers en M.Aries. Hersenletsel heb je levenslang…. Daarom is ons advies: ‘gebruik je kop, fietshelm op!’ R. Segers en M.Aries. Lees het volledige bericht, klik hier