Artsen zeggen: Blijf fietsen, maar wel Veilig!

Ieder jaar belanden >70.000 fietsers na een fiets ongeval op de spoedeisende hulp in Nederland. Bij naar schatting één vierde is ook sprake van hoofdhersenletsel. Het risico op hersenletsel wordt kleiner door een helm te dragen. De denktank ‘Artsen voor Veilig Fietsen’ pleit hiervoor: ‘Promotie van de fietshelm is van belang voor het verbeteren van de verkeersveiligheid en om het aantal doden en gewonden onder fietsers snel te verminderen’. Een goed voornemen waar de fietser al morgen mee kan beginnen! Deze boodschap wordt breed gedragen onder artsen en ook ondersteund door veel beroepsverenigingen en instanties.

Actief bewegen – en dus fietsen – kan niet genoeg gestimuleerd worden, maar meer aandacht voor fietsveiligheid is broodnodig. Veel leed kan voorkomen worden als fietsen op een veilige en verantwoorde manier gebeurt. Het verkeer verandert zeer snel met toename van de drukte, nieuwe voertuigen (oa. fatbike), meerdere en hogere snelheden en moeilijk te doorbreken gedrag (oa. alcohol, telefoneren). De fietsveiligheid aanpakken kent vele facetten waaronder verbeteren van de infrastructuur, gedragsaanpassingen, handhaving, goed voorbeeld geven, betere zichtbaarheid en persoonlijke protectie. Een helm opzetten is een doeltreffende en snelle manier om hersenletsel te voorkomen. En deze vorm van preventie hebben Nederlanders zelf in de hand. Artsen voor Veilig Fietsen wil het gebruik van de fietshelm bevorderen door zich te mengen in het publieke debat, door op landelijk en lokaal niveau aandacht te vragen voor dit onderwerp, helpen goede cijfers te verzamelen en door actief campagne te voeren. Ook pleiten we heel concreet voor een leeftijdsgrens van 16 jaar voor fietsen met trapondersteunen (E-bike & Fatbike).

Wees zuinig op je hersenen

De verkeersveiligheid voor fietsers is in de afgelopen 20 jaar niet verbeterd. In 2023 waren er 270 dodelijke fietsongelukken en 76.400 fietsslachtoffers met letsel op de spoedeisende hulp. Zorgwekkend is ook het hoge aantal ouderen (55+, 43%) en jongeren (12-24 jaar, 21%) onder de doden en ernstig gewonden. Bij fietsers is ernstig hersenletsel de belangrijkste oorzaak van overlijden. Ook is herstel van hersenletsel zeer beperkt doordat hersenen – in tegenstelling tot andere organen – beperkte reserves hebben. Hersenen kunnen niet aangroeien of herstellen met behulp van een operatie of medicijnen. Op je hersenen moet je zuinig zijn! In 2024 hebben we een bondige samenvatting geschreven in het Medisch Contact over de fietsveiligheid in Nederland en onze redenen om zo voor de fietshelm te pleiten (zie link). 70% van de fietsongelukken op de spoedeisende hulp is enkelvoudig (geen andere verkeersdeelnemer bij betrokken) wat de noodzaak van gedragsbeinvloeding en persoonlijke protectie onderstreept.

fiets ongevallen 2024
Figuurbron: Medisch Contact, gebaseerd op Letsel Informatie Systeem 2014-2023, VeiligheidNL; Bevolkingsstatistiek 2014-2023, Centraal Bureau voor de Statistiek.
Tabel fiets ongevallen
Figuurbron: Medisch Contact, gebaseerd op Aantallen en soorten fietsletsels over 2023 (Letsel Informatie Systeem 2014-2023; VeiligheidNL, 2024).

Verkeersdoden en ernstig gewonden voorkomen

Het dragen van een fietshelm vermindert de kans op ernstig hersenletsel met 60 procent en op dodelijk hersenletsel met 71 procent (SWOV). Het Centraal Planbureau stelt in zijn rapport ‘Kansrijk mobiliteitsbeleid 2020’ dat met het verplichten van de fietshelm voor kinderen <12 jaar en E-bikers 45 verkeersdoden en 1400 ernstig verkeersgewonden kunnen worden voorkomen.

De Denktank ‘Artsen voor Veilig Fietsen’ werd officieel gelanceerd op 4 oktober 2021. Initieel gestart als een kleine club (Marcel Aries, Myrthe Boss, Marieke Visser en William Kramer) maar inmiddels een grote en actieve club van artsen met goede landelijke vertegenwoordiging. De denktank kent een kernclub van 14 artsen die beschikbaar zijn voor uitleg in de media, actief cijfers verzamelen samen met andere instanties (VeiligheidNL, ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, provincie) en helmpromotie acties opzetten in de diverse provincies. De totale groep van Artsen voor Veilig Fietsen is zeer actief tijdens de jaarlijkse dag van de fietshelm die voor 2025 op woensdag 16 April gepland staat. De denktank trekt op en ondersteunt acties van andere instanties die zich ook inzetten voor de fietsveiligheid: VeiligheidNL, de HersenStichting, het HersenStrijd fonds, team Alert, ANWB, Stichting RAI, BOVAG, Interpolis verzekeringen, Veilig Verkeer Nederland, diverse provincies en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We hebben actief meegedacht met de landelijke promotiecampagne van het ministerie voor het vrijwillig dragen van de fietshelm. Deze campagne werd in September 2024 aangeboden aan de 2e kamer.

De figuur toont de krachten die op de hersenen inwerken tijdens een fietsongeluk. Rechts een fietser zonder helm, links met helm. Op gebieden met gele-rode kleuren hebben veel krachten (en dus schade) ingewerkt. De helm in het linker plaatje heeft veel van de krachten opgevangen. De hersenen van fietser zonder helm laat vooral veel schade zien in de voorste hersengebieden.
Aangepast overgenomen van Madelen Fahlstedt, website link.